Vilfo VPN Router Recension och köpguide

Vilfo VPN router recension 2022 (Köpguide)

I takt med att människor runt om i världen blir alltmer medvetna om sin digitala säkerhet så har det blivit alltmer populärt att använda sig av en VPN. En VPN (Virtuellt Privat Nätverk) är en krypterad nätverksanslutning, den krypterade anslutningen hjälper till att säkerställa att känslig data överförs säkert. Det förhindrar obehöriga från att avlyssna trafiken och skyddar på så vis din data. Fortsätt läs vår Vilfo VPN router recension för att se till att det är rätt för dig.

Idag är det vanligt att stöta på reklamer för olika VPN-tjänster i radio, på TV och från influensers. Faktum är dock att det kan vara frustrerande att installera och optimera VPN anslutningar på alla dina enheter. Om du har flera olika enheter som du surfar på så finns naturligtvis även problemet med vad du ska göra när du har fler enheter anslutna till internet samtidigt än vad ditt VPN-abonnemang tillåter. Att köpa till ett nytt abonnemang hos din VPN-leverantör kan kännas surt och orättvist.

Dessutom kan det vara frustrerande att ha koll på allt, slå på VPN när du försöker ansluta till Netflix. Slå av VPN innan du försöker att logga in på ditt bankkonto. Om du bara behövde installera VPN en gång och kunde se och kontrollera alla alternativ från ett ställe, skulle livet vara mycket enklare.

Det är precis här som en router med inbyggd VPN direkt i sin hårdvara kommer in i bilden, som denna router från svenska tillverkaren Vilfo.

vilfo vpn router recension
Vilfo VPN router recension 2022 (Köpguide) 6

Vilfo VPN routern erbjuder bra prestanda & höga hastigheter

Även om många hemroutrar kan köra VPN-klienter eller kan ändras så att de kan köra VPN-klienter genom att installera DD-WRT eller annan anpassad firmware, har de alla samma problem. De har inte tillräckligt med kraft för att köra VPN-klienten bra. Det beror på att krypteringen och dekrypteringen som en VPN-klient behöver tar mycket mer processorkraft än vad en router behöver för att göra sitt vanliga jobb.

Så att sätta en VPN-klient på de flesta routrar leder till en VPN-anslutning som är väldigt långsam.

Vilfo, å andra sidan, skiljer sig från många andra VPN-routrar eftersom den har en kraftfull processor för att ge dig bäst prestanda. Den har mycket mer processorkraft än en genomsnittlig router. Detta låter den göra de beräkningar den behöver göra utan att sakta ner dig.

Vilfo säger att deras routers inbyggda OpenVPN-klient kan kryptera VPN-trafik med upp till 600 Mbps.

De flesta kommersiella routrar har problem med att komma i närheten av 100 Mbps när man använder OpenVPN protokollet för att kryptera trafik. Med Vilfo kan du få upp till eller mer än 250 Mbps (förutsatt att du använder en snabb VPN-tjänst). Detta är alltså en perfekt router för dig som vill expandera ditt streamande med hjälp av en iptv box.

vilfo vpn router baksidan med fyra portar och en power inlet.

Dela in dina enheter i olika grupper

När en VPN-klient är installerad på en router, tvingas vanligtvis varje enhet som är ansluten till den routern att använda den VPN-anslutningen. Men detta är inte särskilt flexibelt och kan leda till problem. Till exempel kan du behöva några av dina enheter för att ansluta till internet via VPN-tunneln, medan andra måste vara utanför tunneln för att minska latensen.

Vilfo-routern klarar denna situation utan problem. Det låter dig dela upp enheterna du har anslutit i grupper. Du bestämmer om varje grupps datorer är anslutna till VPN-klienten. När andra VPN-tjänster pratar om den här funktionen använder de ofta termen “split tunneling”. Du kan också ha mer än en VPN-klient igång samtidigt på routern, och du kan berätta för varje grupp att använda en annan VPN-klient om det är vad du behöver.

Genom att placera dina enheter i grupper kan du också hantera dem enklare. Att lägga barnens enheter i en grupp gör det enkelt att hitta dem och hålla ett öga på vad de gör. Du behöver inte leta igenom en lång lista med enheter för att hitta de som tillhör barnen.

För att minska latensen, placera alla dina spelkonsoler och smarta TV-apparater i en separat grupp som körs utanför VPN-tunneln. Gruppera alla dina arbetsenheter tillsammans så att du kan ansluta dem till företagets VPN.

Om du bor i ett större hus så fungerar vilfos vpn router perfekt med repeaters och wi-fi mesh. Läs mer om hur repeaters och wi-fi mesh fungerar först dock innan du skapar din expansion.

Även om du ger VPN-åtkomst till enheter som en grupp, har du fortfarande mycket kontroll över varje enhet i en grupp. Du kan manuellt stoppa en enhet från att ansluta till internet, låta den tillfälligt kringgå VPN, titta på enhetens historik och se hur mycket bandbredd den har använt. Du kan också kontrollera inställningarna för föräldrakontrollerna på den enheten.

Kort sagt, Vilfo har en mängd funktioner och kontrollalternativ som du kan komma åt från en lättanvänd instrumentpanel, vilket helt klart kan göra livet enklare.

vilfos dashboard vy för routern

Allt du behöver veta om Vilfos VPN router

En router för virtuellt privat nätverk (VPN) är som en vanlig router du kan använda hemma, förutom att den har ett inbyggt VPN. Den drivs av firmware som låter den hantera VPN-anslutningar och sedan låter olika enheter i hemmet ansluta till VPN-tjänst. Nedan har vi sammanställt sex stycken anledningar till att en VPN-router är bra att ha.

Skydda mer än en sak samtidigt

Med en VPN-router kan du ansluta flera enheter samtidigt och hålla dem alla säkra med en säker, krypterad anslutning. Beroende på enheten och hur du vill använda den kan du ansluta till den antingen via Wi-Fi eller Ethernet. Eftersom de kan ansluta till mer än en enhet kan VPN-routrar för hemmet göra internet säkrare för alla i ditt hem.

Extrem bekvämlighet

När du har konfigurerat din VPN-router och anslutit till den behöver du inte komma ihåg att logga in på din VPN. Du behöver bara ange din inloggningsinformation en gång, så att du kan ansluta automatiskt till flera enheter. Detta låter dig surfa säkert utan att behöva oroa dig för att återansluta varje gång du går online.

Anpassningsbart

Med en VPN-router kan du ansluta alla typer av enheter, oavsett vilket operativsystem de använder. Många arbetar med macOS, Windows, Linux, iOS och andra system. Med den här funktionen behöver du inte oroa dig för om din VPN-router kommer att fungera med nästa enhet.

Helt automatiserat

Med en VPN-router kan du automatiskt ansluta till en VPN-tjänst som OpenVPN-routing. Du behöver inte ge varje enhet ett eget lösenord eftersom när du väl är ansluten till routern blir din VPN-anslutning automatiskt tillgänglig.

VPN på enheter som vanligtvis inte stöder det

Även om de är populära stöder många enheter vanligtvis inte VPN-användning. En VPN-router är det bästa sättet att ansluta dessa enheter. Xbox One, PlayStation 4 och Apple TV är alla exempel på sådana enheter. En VPN-router ger dessa och andra enheter säkra, privata internetanslutningar.

Sluta blockera appar och innehåll

En VPN-router kan låta dig ansluta till appar och webbplatser som kräver att du befinner dig på en viss plats för att kunna använda dem. Du kan ändra din IP-adress (Internet Protocol) så att det ser ut som att du ansluter från en plats som är tillåten. Detta låter dig, exempelvis, ta del av andra länders utbud på streamingtjänster. Läs gärna vår artikel om de bästa iptv boxarna 2022 för att se vad som passar dig.

insidan av vilfos routers

Snabbkurs: Vad är VPN och hur funkar det?

En VPN döljer din IP-adress genom att låta nätverket omdirigera den via en speciellt konfigurerad fjärrserver som drivs av en VPN-värd. Det betyder att om du surfar online med ett VPN blir VPN-servern källan till din data.

Detta innebär att din Internetleverantör och andra tredje parter inte kan se vilka webbplatser du besöker eller vilken data du skickar och tar emot online. En VPN fungerar som ett filter som förvandlar all din data till “nonsens”. Även om någon skulle lägga vantarna på din data skulle det vara värdelöst, då det är tungt krypterat.

Stöd för de flesta VPN-leverantörer och stöd för alla OpenVPN-leverantörer

Som vi nämnde tidigare har Vilfo VPN-routern inbyggd konfigurationsinformation för de flesta populära VPN-tjänsterna. De arbetar ständigt på att inkludera flera leverantörer så listan utökas ständigt. Du kan dock se listan på leverantörer på Vilfos hemsida.

På deras hemsida finns även resurser som visar hur du på enklast vis manuellt ansluter till VPN nätverk och hur du kan administrera ditt hemnätverk på bästa möjliga sätt.

Och kom ihåg att du manuellt kan lägga till vilken VPN-leverantör som helst som stöder OpenVPN och publicerar OpenVPN-konfigurationsinformation. Om du använder dig av en av de större VPN-leverantörerna så behöver du troligtvis inte oroa dig över manuell installation då de stöder majoriteten av de mer välkända VPN leverantörerna.

Fördelar och nackdelar med Vilfo VPN-router

Nedan hittar du för- och nackdelar med Vilfos VPN-router så att du själv kan se vad du kan förvänta dig. Efter att ha använt routern under en viss tid så är detta de saker som vi tycker är värda att lyfta fram under både för- och nackdelar enligt oss.

Fördelar

Den allra största fördelen med Vilfo VPN-router är dess hastighet. Om du primärt planerar att ansluta enheter till routern via kabel så får du en utmärkt hastighet med låg latens vilket är viktigt för många. Faktum är att av ett flertal olika liknande routrar så är detta den bästa i test. Detta i kombination med ett enkelt gränssnitt som låter dig kontrollera användare och nätverk samt se all information är supersmidigt.

Andra fördelar är:

  • Möjlighet till “split tunneling”
  • Dela upp hushållets enheter i grupper för enklare administrering
  • Integrerat stöd för de allra flesta större VPN-leverantörer
  • Kraftfull prestanda

Nackdelar

Dessvärre så har Vilfos VPN-router en nackdel som kan påverka åsikten hos många, nämligen WiFi. När det gäller WiFi hastigheten så är den definitivt godkänd, men det är inte samma överraskande snabbhet som man kan se vid en trådad uppkoppling, vilket är att vänta sig. Trots att routern rent tekniskt har stöd för dual-band, så kan endast ett band vara aktivt åt gången. Du behöver därför välja om du vill ha 2.4ghz eller 5ghz bandet igång. Detta är den enda nackdelen som är värd att nämna.

Vilfo VPN router recension sammanfattning

Vilfo VPN-router har en hel del positiva egenskaper att erbjuda. Det är säkerligen en router som kommer att falla många personer i smaken och erbjuda precis vad de behöver. Tack vare det enkla gränssnittet och riktigt hög hastighet vid trådbunden anslutning så är det lätt att se varför många föredrar denna router från Vilfo.

De många smidiga funktionerna som möjligheten att dela in enheterna i olika grupper för enklare administrering är helt klart plus i kanten för denna svenska router. Att Vilfo funkar med samtliga OpenVPN leverantörer är ytterligare en bonus som säkerligen kommer att få en tumme upp av entusiaster som hellre har stenkoll på sin anslutning genom manuell uppkoppling.

Det enda vi gärna hade sätt en förbättring på är möjligheten att använda WiFi på bägge frekvensband samtidigt för en bättre trådlös uppkoppling. För vissa personer så kommer detta tråkigt nog att bli en avgörande faktor. Det är dock värt att notera att bristen på dubbla frekvensband inte nödvändigtvis är något negativt, det beror helt enkelt på hur många enheter du planerar att ansluta via WiFi.

Med det sagt så är VPN i routern ett enklare alternativ än att ansluta via en VPN på varje separat enhet. Vilfo får därför klart godkänt av oss då vi gillar det den har att erbjuda och kan stolt rekommendera den. Om du vill se mer från Vilfo så kan du kika på deras hemsida här.

Similar Posts