Hur fungerar wifi förstärkare och repeaters

Hur fungerar wifi förstärkare och repeaters?

De allra flesta som har varit uppkopplade mot WiFi har märkt att det inte alltid är så enkelt som det verkar. Ibland har man sämre uppkoppling desto närmare man befinner sig till routern, ibland tappar man uppkopplingen utan någon anledning eller så har en enhet mycket sämre hastigheter än alla andra.

WiFi kan därför uppfattas som rätt krångligt, men visste du om att det finns enkla sätt att få en bättre WiFi uppkoppling i hemmet? Ett enkelt sätt att få bättre täckning på sitt WiFi i sitt hem är att använda sig av WiFi förstärkare eller WiFi repeaters.

Skillnaden mellan en WiFi-förstärkare och en repeater

WiFi-förstärkare, repeaters och extenders är för det mesta samma sak – enheter för att förbättra WiFi-täckningen. För några år sedan så fanns det en klar skillnad mellan de olika enheterna då de hade olika funktioner och användningsområden. Men idag så finns det ingen klart definierad skillnad mellan enheter som tillverkare beskriver som ”repeaters” och enheter som beskrivs som ”förlängare”.

Dock fungerar inte alla WiFi-förlängare på exakt samma sätt. Det finns flera olika typer av enheter tillgängliga, majoriteten av de utför dock samma arbete idag, på olika sätt eller med olika metoder så gör samtliga att din räckvidd på ditt trådlösa nätverk ökar. Man kan därför säga att det inte finns någon märkbar skillnad mellan WiFi-förstärkare och repeaters. Kika även på vår Wi-Fi mesh kategori för att se produkter som du kan ta användning av.

Hur funkar WiFi repeaters och förstärkare?

För dig som vill få bättre trådlös täckning i hemmet så är en repeater en smidig lösning, eftersom den utökar ditt nätverk och tar signalen och skickar den vidare per automatik. WiFi repeatern är enhet som enkelt kan kopplas in i eluttaget utan montering och är därför en högst användarvänlig enhet. Funktioner som erbjuds av WiFi repeaters beror på vilken prisklass den faller inom.

Mer prisvärda repeaters kommer med inbyggda antenner medan mer avancerade modeller ofta har justerbara antenner. De allra flesta repeaters har LED-lampor på framsidan som visar anslutningsstatus. Mer exklusiva repeaters kan också ha en dedikerad mobilapp som du kan kontrollera repeatern med. I de allra flesta hemexemplar så finns bara en eller två repeaters. Men i större byggnader eller på kontor så kan man använda sig av ett större antal repeaters med flera så kallad accesspunkter för att stärka nätverket.

En WiFi repeater placeras på en plats där den tar emot signal från den primära WiFi routern. Den tar WiFi-signalen från routern och förstärker den för att överföra ökade signalen ytterligare. Även om det är svårt att bedöma bara genom att titta på den, så består en WiFi repeater av två trådlösa routrar. En av routrarna fångar upp WiFi-signalen och förstärker den innan den delas med den andra routern. Den andra routern sänder sedan den förstärkta signalen vidare.

Det är värt att notera att även om signalen från repeatern kommer att ha samma styrka som den primära routern, så kommer saker som latens och svarstiden att bli längre. Detta beror på att lösningen med repeaters kräver att signalen först skickas till repeatern, och sedan till själva routern. Hastigheten kommer därför att vara densamma, men svarstider kan vara lite längre.

Hur fungerar wifi förstärkare och repeaters? 1
Wi-fi repeater koncept och hur det fungerar på bild

Faktorer som kan påverka WiFi-signalen

När det gäller saker som kan orsaka problem för ett trådlöst nätverk så är det nästan enklare att lista sakerna som inte påverkar signalen. Det kan vara så enkelt som att du har betongväggar i ditt nya hus som gör att signalen får kämpa för att ta sig igenom den.

WiFi-signalen kan även bli lidande om du exempelvis har en mikrovågsugn eller annan elektronisk utrustning i vägen för signalen. Den kan även bli ’utkonkurrerad’ av andra signaler, exempelvis om du bor i ett lägenhetshus och din granne precis har köpt en ny värstingrouter med ett starkt trådlöst nätverk. För att vara helt säker på att ditt trådlösa nätverk är fritt från påverkan så skulle du nästan behöva placera din router i ett tomt rum utan någon annan elektronik, mitt ute i skogen.

Det är därför som man med WiFi ofta pratar om teoretiska hastigheter, och varför din internetleverantör sällan gör något om du upplever ett långsamt WiFi i hemmet. Men med korrekt placering av routern, det vill säga centralt och ca 150 cm ovanför golvet, samt en WiFi förstärkare vid behov, så kan du se till att få en så stark trådlös signal som möjligt i just din bostad.

Mitt WiFi når inte alla rum i huset, vad gör jag?

Det finns ett par lösningar att prova innan du väljer en WiFi-förlängare. Det enklaste är att försöka flytta platsen för din WiFi-router. Det ska vara så centralt som möjligt. Om det inte hjälper (eller om det inte är praktiskt att byta plats) kontrollera om din router behöver uppgraderas. Om du har haft en äldre modell i många år kan det vara dags för en uppgradering till en mer kraftfull modell.

Moderna routrar har ofta större frekvensomfång på sina trådlösa nätverk som gör att de bättre kan ansluta till diverse enheter än tidigare modeller. Många routrar använder sig idag även av en teknologi som kallas ’beamforming’, denna teknologi gör att anslutningen riktas specifikt mot anslutna enheter, istället för att konstant stråla ut i alla riktningar från din router. De väljer ofta optimalt nätverk automatiskt så att du själv inte behöver välja WiFi mellan 2.4 eller 5 ghz.

Om du redan har placerat din router på en optimal plats, eller om den inte har allt för många år på nacken så kan det vara läge att investera i en WiFi repeater. Exempelvis som med lätthet täcker 100-200 kvadratmeter och ser till att du håller dig uppkopplad i hela hemmet. Olika modeller av WiFi boosters eller repeaters har olika krav för placering och funktionalitet. Men så länge du följer instruktionerna så är installationen vanligtvis väldigt enkel.

Rekommenderad placering av repeater för bättre täckning

Det logiska kanske är att placera repeatern så långt bort från din router som möjligt för en bättre täckning. Så är dock inte fallet, det allra bästa är att placera den mellan routern och den mest avlägsna platsen.

Detta beror på att om din repeater är så långt bort från routern att den tar emot en svag signal, så kommer den att skicka vidare en svag och dålig signal. Den bör därför stå så pass nära routern att den tar emot en god signal, för att kunna utöka den goda signalen med en bra hastighet.

Rekommenderade WiFi förstärkare och repeaters

Strong Digital Mesh Extender 1610

Hur fungerar wifi förstärkare och repeaters? 2

Mer information om Strong Digital Mesh Extender 1610

Denna WiFi repeater ger mellan 100-200 kvadratmeter extra täckning av WiFi i upp till 1600 Mbit, Vid behov så kan du använda dig av upp till sex stycken 1610:or för att täcka en större yta på upp till 800 kvadratmeter. De kommer även med en egen app som finns tillgänglig för både Android och iOS. De ger dig ett stort antal olika anslutningsmöjligheter och konfiguration vid behov.

ZTE Gigbit Dual-Band Mesh WiFi Extender

ZTE Dual Mesh Wifi Extender 3 pack

Mer information om ZTE Gigbit Dual-Band Mesh WiFi Extender

Denna extender är tillverkad för att ge täckning på 100-200 kvadratmeter eller ett tvåvåningshus. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att eliminera döda zoner i hemmet och se till att du är fullt uppkopplad i alla hemmets rum. Du kan även använda de som accesspunkter och koppla ihop flera stycken. För detta så erbjuder vi fördelaktiga priser där du sparar ca 30% om du köper ett 3-pack, du hittar ZTE Gigbit WiFi Extender 3-pack här.

Sammanfattning

Genom att använda en WiFi-repeater kan du öka täckningen av ditt WiFi-nätverk där hemma på ett praktiskt och snabbt sätt, utan att hoppa genom Ethernet-kablar överallt eller flytta modemet eller routern varje gång du går online, i hopp om att hitta den perfekta positionen med den bästa signalkvaliteten.

Att utöka nättäckningen gjordes på gammaldags sätt att koppla ihop två trådlösa routrar förr. Men idag skulle alla som är bekanta med nätverk föreslå en WiFi-repeater så snart ett täckningsproblem uppstår.

Inspirations källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

Similar Posts