De 3 bästa externa 4g-antennerna för husvagnen 2023 1

De 3 bästa externa 4g-antennerna för husvagnen 2023

De flesta av oss har turen att bo inom räckhåll för en ganska stark mobil bredbandsnätverkssignal (3G, 4G eller 5G), men det är inte sant överallt, särskilt i vissa avlägsna landsbygdsområden. Ibland är det bästa sättet att få en starkare signal att försöka installera en egen extern antenn. Det kan dock vara svårt att veta vad du bör skaffa om du inte vet vad du letar efter.

De 3 bästa externa 4g-antennerna för husvagnen 2023 2
De 3 bästa externa 4g-antennerna för husvagnen 2023 5

De bästa externa 4g-antennerna – Bäst i test 2023

1. Dipol LTE MIMO

Denna antenn är en riktantenn vilket innebär att den endast tar upp signal i en särskild riktning. Den stödjer både 3G och 4G internet. Du behöver därför själv ha koll på vilken riktning den närmsta 4g masten finns i. Trots att detta kan kräva lite extra arbete, så är det ofta väl värt det.

Denna antennen är väldigt effektiv på att lösa problem med svaga signalnivåer och gör din uppkoppling mer stabil. Dipol LTE Mimo levereras även med en 10-meterskabel som gör det enkelt att ansluta den. Den arbetar inom 800-2170 MHz intervall och är därför en väldigt flexibel modell.

En antenn med stöd för 4g och MIMO

Antennen stödjer MIMO (Multiple Input, Multiple Output) som innebär att den kan skicka och ta emot signaler samtidigt. Detta är något som ytterligare ser till att stärka signalen. 4g enheter som saknar MIMO kan endast skicka eller ta emot signaler, men inte bägge samtidigt.

Signalen skiftar mellan att ta emot och att skicka väldigt snabbt, så du märker vanligtvis inte av det. Men det kan orsaka problem vid användning, särskilt vid svaga signalnivåer eller lägre hastigheter. En stark rekommendation från oss på Solberga Teknik.

2. Triax 5G MIMO 05A

Trots att denna antenn har 5G i namnet så är den fullt kompatibel med 4G LTE nätverket. Men den är även förberedd för 5G nätverket som sakta med säkert byggs ut i Sverige.

Du behöver alltså inte uppgradera till en annan antenn när 5G finns tillgängligt i ditt område. Det är med andra ord ett smidigt alternativ för dig som är ute efter en framtidssäker anslutning. Utöver detta så är det en rundstrålande antenn.

Rundstrålande 5g och 4g antenn

Rundstrålande antenner skickar ut, och tar emot signaler från alla riktningar samtidigt. Detta innebär att du inte behöver rikta den mot någon särskild riktning, vilket gör denna antenen till ett användarvänligt alternativ. Allt du behöver göra är att koppla in den för att börja ta del av en mer stabil internetuppkoppling.

Triax 5G är MIMO kompatibel vilket innebär att den kan skicka och ta emot signaler samtidigt från 4G master. Detta gör att signalen blir ännu mer stabil och det kan även göra att hastigheten går upp ytterligare.

Antennen har en diskret formfaktor och levereras med en 2 meter lång kabel som du skruvar fast på din nuvarande 4G router för att börja ta del av fördelarna. Denna antenn är verksam i ett flertal olika frekvensintervaller som 698-960, 1710-2700, 3300-3600 och 4800-5000 MHz.

3. Nordsat Sektorantenn

Denna sektorantenn från Nordsat fungerar på ett flertal olika nätverk som GSM, 2G, 3G och 4G. Den är verksam inom frekvensintervaller 698-960 samt 1710-2700. Det är en kraftfull antenn som är designad för att vara just en sektorantenn.

En 4g sektorantenn

En sektorantenn eller “sektorpanel” är en riktad antenn för utomhusapplikationer. De används oftast av basstationer och kan ses, hängda på master och telefontorn.

De är långa, smala antenner med hög förstärkning. De används främst utomhus och fästs med fördel högt upp då detta är deras användningsområde. En sak som kännetecknar sektorantenner är att de har en nedåtlutning så att de täcker en större yta.

Sektorantenner är riktade antenner, du behöver därför själv välja den riktning som närmaste mast finns i. Nordsat Sektorantenn väger totalt 19kg och fungerar i temperaturer från -45° upp till 55° utan problem.

Sektorantenner används vanligtvis i större antal för att skapa en starkare signal. För enskilda hushåll eller personer så räcker det vanligtvis med något av de andra alternativen på listan, men för den dedikerade så har du detta som ett bra val.

Summering av de bästa 4g antennerna detta året

För dig som vill se vår summering så hittar du den nedanför.

  1. Dipol LTE MIMO
  2. Triax 5G MIMO 05A
  3. Nordsat Sektorantenn

Allt du behöver veta om 4G antenner

Hur du installerar en extern antenn

4g-antenn

Själva processen att installera en extern antenn är vanligtvis bara ett fall av att skruva fast antennen på den högsta och mest stabila platsen på ditt hus eller din husvagn (t.ex. en solid tegelvägg nära ditt tak), peka den i rätt riktning och sedan borra kabeln genom in i huset (se till att undvika elkablar, vattenrör och täta allt efteråt.)

Vissa externa antenner behöver inte placeras utomhus och kan istället placeras nära ett fönster inomhus t.ex.

Vilken 4G antenn är bäst?

TRIAX-5G-Rundstralande-MIMO-antenn-O5A vit färg

Vilken antenn som är bäst beror på hur miljön runt ditt hushåll ser ut, samt hur långt det är till närmsta mast. Enligt oss, så är Triax 5G bäst för dig som är ute efter den mest användarvänliga antennen. Om det är kraft och prestanda du är ute efter så är Dipol LTE MIMO vara bättre för dig.

Varför behövs en extern 4G antenn?

Externa 4G antenner används för att erbjuda en mer stabil uppkoppling och högre hastigheter. Ofta så har 4G routrar inbyggda antenner, men dessa saknar ofta den prestanda som behövs på landsbygden.

För dig som bor en bit från närmsta mast så kan en extern 4G antenn därför vara perfekt för att optimera uppkopplingen.

Hur får jag snabbare 4G internet?

Det finns ett par olika saker att prova på för att få ett snabbare 4G internet.

  1. Köp en extern 4G antenn för att stödja uppkopplingen.
  2. Köp en ny router för mobilt bredband som stödjer fler frekvensband.
  3. Använd dig av optimal placering av både router och extern antenn för att optimera uppkopplingen ytterligare.

När behöver du en bra extern 4G antenn?

En extern antenn passar bäst för dig som antingen bor utom räckhåll för att komma upp i en bra hastighet, eller för dig som upplever att uppkopplingen är instabil. Du kan lära dig mer om 3g och 4g antenner med hjälp av denna videon. En 4g antenn är även väldigt bra när du ska ha en 12v tv till husvagnen. Läs även vår guide för att hitta den bästa tvn till din husvagn eller husbil.

Lär dig mer om antenner med hjälp av denna videon.

Källor och referenser:
https://sv.wikipedia.org/wiki/4G

https://sv.wikipedia.org/wiki/5G

Similar Posts