Bästa 5g antenn 2022

Bästa 5G antennen 2023 (Bäst i test)

Trots att routrar till både fiber och mobila bredband har inbyggda antenner, så kan externa antenner vara nödvändiga för att optimera hastighet och stabilitet ytterligare.

Detta gäller både för WiFi där du skruvar fast en eller två extra antenner direkt på din router, eller som i detta fall för 4G eller 5G med en ordentlig antenn utomhus som stärker signalen.

Här kan du hitta en hel del användbar information om mobila bredband och antenner, vi rekommenderar även de bästa 5G antennerna så att du är redo när mobilnäten byggs ut även utanför storstäderna.

Häng med så kikar vi närmare på vilka antenner som passar allra bäst för att ge dig en hög hastighet samt en mer stabil uppkoppling i vår guide för de bästa 5g antennerna 2023.

5G har en kort räckvidd jämfört med andra nätverk

Anledningen till att 5G än så länge främst finns i större städer och tätorter, är för att nätverket har en väldigt kort räckvidd. Hastigheten är otroligt hög, men den begränsade räckvidden gör att användning på landsbyggden eller till och med i förorter är högst begränsad i dagsläget.

I framtiden så är det möjligt att nya innovationer gör räckvidden mycket längre, men idag så kan det behövas en extern antenn för att kunna ansluta mot 5G-nätet.

I snitt så har 5G ca 500 meter i räckvidd, beroende på miljö och andra faktorer. Jämför detta med 4G som når ca 16 km, eller 3G som når ca 5 km, så är det enkelt att se varför 5G främst finns i tätorter idag.

Men med hjälp av en extern antenn så för både 4G samt 5G så får du en bättre mottagning och bästa möjliga täckning.

Bästa 5G antennen för ditt mobila bredband

Triax 5G O5A – Rundstrålande MIMO-antenn

Triax 5G O5A framsida vit färg
Bästa 5G antennen 2023 (Bäst i test) 6

För dig som kikar på rundstrålande antenner så är Triax 5G en av de allra bästa.

Den använder sig av MIMO (Multiple Input Multiple Output) vilket betyder att den har flera integrerade antenner som tillåter den att skicka och ta emot signaler på samma gång.

Du behöver alltså inte själv rikta in antennen mot en särskild riktning, och den behöver därför inte monteras eller installeras på något särskilt vis. 

Att antennen är rundstrålande betyder helt enkelt att den skickar ut och tar emot signaler från alla håll samtidigt.

Funktionalitet

Framtidssäkra dig redan idag med hjälp av denna rundstrålande antenn som stödjer funktionalitet för 4G och LTE, men även 5G.

Denna antennen har en diskret formfaktor och ser inte alls ut som en traditionell antenn vilket är ett stort plus för dig som har en stilren design i hemmet. Denna lösning används inomhus och levereras monterad och redo att användas.

Detta är något som är nödvändigt för användning med 5G, så om du har en antenn eller router utan MIMO så kommer du alltså inte att kunna nyttja 5G och dess högre hastighet.

Triax 5g O5A rundstrålande MIMO antenn som även blivit utvald som en av de bästa 5g antennerna. I bilden ser du även en kabel som tillkommer.

Teknisk information om Triax 5G O5A

Denna antennen har 4-6 dBi och är aktiv inom frekvenserna 698-960 mHz, 1710-2700 mHz, 3300-3600 mHz och 4800-5000 mHz. För att kunna nyttja denna antenn så behöver din router ha antenningångar för externa antenner, så kallade SMA uttag.

Vissa modeller saknar dessa ingångar och kommer isåfall inte att kunna nyttjas tillsammans med denna antenn, eller någon annan extern antenn.

Triax 5G D5A – Riktantenn

Triax 5G D5A  sedd från sidan monterad

Triax 5G D5A är en riktantenn som verkligen sätter bra fart på ditt mobila nätverk och ger resultat. Då det är en riktantenn så tar den emot, och skickar ut signaler i en särskild riktning.

Du behöver därför ha en viss koll på var de olika masterna i området befinner sig för att veta vilken du bör rikta antennen mot. Utöver detta så är det enkla att använda och många föredrar den diskreta utformningen som denna antenn har.

Två antenner tillsammans för starkare täckning

För ett ännu bättre resultat kan du använda dig av två antenner som sitter ca 70 cm från varandra i 45 graders motsatta vinklar för att få så bra signalstyrka som möjligt.

Med hjälp av två antenner med hög förstärkning så kan du enkelt optimera din uppkoppling både för 4G och 5G. Antennen är även kompatibel med MIMO (Multiple Input Multiple Output) vilket innebär att flera antenner innuti antenner tillåter signaler att skickas och tas emot samtidigt.

För dig som vill vara redo för utbyggnaden av 5G-nätet innan det faktiskt täcker hela landet så är denna antenn perfekt.

Då den även är kompatibel med din 4G router och enkelt konkurrerar ut majoriteten av de 4G antenner som finns på marknaden idag. Antennen levereras med en 7m lång kabel med sma-kontakter som ansluts till din mobila router.

Bild på Triax 5g D5A riktantenn som blivit utvald som bästa 5g antenn 2022.

Teknisk information om Triax 5G D5A Riktantenn

D5A antennen är utformad för utomhusbruk och bör monteras på höga platser, helst med fri sikt i så god mån som det går för ett perfekt resultat.

Även om du inte har möjlighet att montera den med helt fri sikt så kommer du snabbt att märka positiva resultat. Antennen är kompatibel med GSM, 3G, 4G och 5G vilket gör att du är säker inför den framtida expansionen av 5G-nätet i Sverige. 

Antennen har 10-11 dBi och är aktiv inom frekvenserna 698-960 mHz, 1710-2700 mHz, 3300-3600 mHz och 4800-5000 mHz. D5A antennen tål även vårt Svenska klimat galant då den är utformad för att klara så låga temperaturer som -40 och så höga temperaturer som +60 utan problem.

Vanliga frågor och svar om 5g antenner

Hur funkar MIMO?

Att fördubbla eller tredubbla antalet antenner i en enhet har samma effekt som att bygga ut en landsväg till en flerfilig motorväg. Den trådlösa enheten har minst två gånger (beroende på antalet antenner) kapaciteten att sända och ta emot datapaket, vilket resulterar i högre datahastigheter totalt sett.

Kan man låsa upp en gammal mobil router?

Detta är något som beror på din operatör, men det kan i många fall gå att lösa genom ett samtal till kundtjänsten för den operatör som du fått routern från.

Vart fixar man SIM-kort till sin mobila router?

För ett SIM-kort till mobilt bredband så kan du vända dig till någon av Sveriges många mobiloperatörer då de oftast erbjuder SIM-kort samt routrar vid behov.

Vad är den bästa 5g antennen för utomhusbruk?

Triax 5G O5A är den bästa 5g antennen för utomhusbruk just nu. Den är smidigt och enkel att installera och kan använda för din husvagn och externa platser.

Vad är en rundstrålande antenn?

En rundstrålande antenn är en typ av antenn som är utformad för att sända eller ta emot elektromagnetiska signaler som skickas ut i alla riktningar från en centralpunkt. Denna typ av antenn används ofta för långdistansradiosignaler och är mycket kostnadseffektiv på grund av sin förmåga att sända signaler över långa avstånd.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/5G

https://sv.wikipedia.org/wiki/Multiple_Input_Multiple_Output

Similar Posts