FM antenner är något som idag inte behövs i samma omsträckning som förr i tiden. Då allt fler väljer att streama musik och annat ljudinnehåll via internet så finns det inte längre samma behov för dessa klassiska antenner. Hos Solberga Teknik hittar du dock ett brett utbud av FM-antenner i olika utföranden för dig som är ute efter en ny radioantenn.

I vårt sortiment på Solberga Teknik hittar du exempelvis Megasat DVB-T2 M-40 som är en antenn som kan ta emot TV och radio signaler. Denna FM-antenn kan användas både inomhus och utomhus utan några konstigheter, detta då den är väderskyddad. Med en modern och ren design så är det helt klart en framtidssäker produkt som hjälper dig att ta emot en mer stabil FM signal framöver.

Om du är ute efter en sann allt-i-ett produkt och vill lyssna på både FM- och DAB-radio så är Tertek Internet MIMO-DAB-TV antennen för dig. Denna antenn tar emot alla signaler som du kan tänkas behöva. allt från TV / DAB till 3G, 4G, 5G och FM. Antennen är skyddad från störningar och erbjuder upp till 28db förstärkning för en stark mottagning och stabil kontakt. Den är även säkrad mot vädrens element och kan fästas på taket på exempelvis husvagn eller husbil för att täcka samtliga signalbehov som du kan tänkas ha.

För dig som bara är ute efter en enkel fm-radioantenn så har vi även Triax FM 2el MT som är en traditionell FM-antenn som monteras på taket. Perfekt för dig som helt enkelt är ute efter en enkel och smidig FM-antenn utan en massa extra funktioner eller extra kladd.

Hur du får en starkare FM-mottagning

Ta bort alla hinder du kan. Se till att din antenn har så nära en siktlinje som möjligt av radiostationens sändare. Håll stora föremål ur vägen för att undvika att blockera signalen.

Kontrollera och byt ut antennanslutningarna. Se till att antenn- och radioanslutningar är säkra. Kontrollera om den är spröd och fransad. Om du har en utomhusantenn kan kablar slitas när de utsätts för väder och vind eller tuggas på av husdjur eller vilda djur.

Se till att antennanslutningarna inte är rostiga. Kontrollera om möjligt kabelns hela längd för brott eller skärsår. Om de är slitna, ersätt med nya kablar och se om mottagningen blir bättre.

Flytta din antenn. Om du har en inomhusantenn, placera den nära ett fönster så högt som möjligt för att undvika störningar från material som används vid väggkonstruktion. Tänk på att signalen kan försvagas om längden på kabeln som går från antennen till radiotunern är för lång.

Vanliga frågor om FM antenner

Hur fungerar en FM antenn?

  1. Elektricitet som strömmar in i sändarantennen får elektroner att vibrera upp och ner i den och producerar radiovågor.
  2. Radiovågorna färdas genom luften med ljusets hastighet.
  3. När vågorna anländer till mottagarantennen får de elektroner att vibrera inuti den.
  4. Detta producerar en elektrisk ström som återskapar den ursprungliga signalen.

Vad är en DAB antenn?

DAB antenner används för att ta emot DAB (Digital Audio Broadcasting) signaler. DAB erbjuder plats för fler radiostationer med bättre ljudkvalitet än FM eller AM. DAB kan automatiskt ställa in radiostationer och information som låttitlar eller trafikuppdateringar kan visas. DAB är mindre känsligt för störningar och ger lyssnarna fler valmöjligheter av radiostationer. DAB ger ett tydligare ljud, enkel åtkomst till stationer, bekväm växling mellan kanaler och mer information.

Vad ska jag göra om jag inte får in radiokanaler?

Om du inte får in några radiokanaler så bör du först dubbelkolla så att eventuella externa antenner är anslutna på korrekt sätt eller placerade på rätt plats. När du gjort detta kan du göra en ny sökning om din radio har stöd för detta, den kommer då att söka igenom samtliga frekvenser och hitta kanaler som du kan lyssna på. Om du gjort detta och fortfarande inte får in några radiokanaler alls så kan det vara dags att köpa en ny FM-antenn eller en ny radioapparat.